Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012


Γεωμυθολογικό πάρκο Σάμου

Το Σάββατο 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη απ΄τον Δημοτικό Οργανισμό ΔΟΠΠΟΝΑΣ  η ομιλία  για την
                               ίδρυση Μυθολογικού Πάρκου στην Σάμο
                                           και Γεωπολιτικών Μονοπατιών
απ΄τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας Ηλία Μαργιολάκο.
  Η ομιλία έγινε στην αίθουσα Σίβυλλα του Δορυσσα και την παρακολούθησαν αρκετοί επώνυμοι και ανώνυμοι ,μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι των περιφερειακής και δημοτικής αρχής.
Την διοργάνωση στήριξαν η Πυθαγόρεια Ακαδημία και το ίδρυμα Νικόλαος Δημητρίου.

 Η ομιλία είχε αρκετά ενδιαφέροντα και νέα στοιχεία και με τον μοναδικό τρόπο που τα έθεσε ο καθηγητής κος Μαριολακος εντυπωσίασαν τους ακροατές.
  Απ΄την ομιλία φάνηκε πιο καθαρά εκείνα που έπρεπε να είχαμε κάνει ως τόπος αλλά και ως κράτος  σε μια χώρα με μοναδική ιστορία που εξακολουθεί να  γαλουχεί  τους λαούς ολόκληρης της γης.
   Πρακτικά αυτό σημαίνει πλήρη αξιοποίηση της προϊστορίας και των πλούσιων προϊστορικών ευρημάτων που υπάρχουν στο νησί μας, με την δημιουργία ενός πάρκου με επίκεντρο ,αν μη τι άλλο, την περιοχή των Μυτιληνιών που να εκτείνεται σε ολόκληρη την Σάμο.  όταν λέμε πάρκο δεν εννοούμε κάποια περιοχή περιτοιχισμένη ή περιφραγμένη ,αλλά όποιο σημείο αναφέρεται στην ιστορία ,τον μύθο ,τα απολιθώματα ,ακόμα και τις γεωλογικές μεταβολές  να τις χαρτογραφήσουμε και να τις αναδείξουμε με συμβατικά αλλά και σύγχρονα μέσα  με μια συνεχώς εξελισσόμενη προσπάθεια έρευνας  μελέτης και ανάδειξης.
           Η κωμόπολη και η ευρύτερη περιοχή των Μυτιληνιών έχουν μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουν τον μύθο ,την ιστορία και τον πλούτο των προϊστορικών  ευρημάτων.αρκει να πιστέψουν όλοι, ότι αξίζει τον κόπο να αξιοποιήσουμε, σεβόμενοι την ιστορία αυτού του τόπου, ολα εκεινα που η φύση και η φαντασία των προγόνων μας άφησαν ως κληρονομιά. Αυτή η κληρονομιά ανήκει σε όλους και είναι μεγάλη ευθύνη και ιερό καθήκον να την βγάλουμε απ΄την άγνοια την λήθη και τα στενά  όρια του εαυτού μας και να την  φέρουμε στο φως προς όφελος της κοινωνίας και του τόπου μας.