Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010


ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΑΚΟΥΝΕ!...

Αν και το έχουμε πολλές φορές αναφέρει το θέμα του θεοποίητου ,στον Δήμο
Πυθαγόρειου,αυτή την φορά ανταποκρίθηκε η Νομαρχία στο αίτημα μας για
την προστασία του ομώνυμου γεφυριού,που εστειλε τεχνικούς για να το δουν και να εκπονήσουν μελέτη .
παρακάτω το δελτίο τύπου αναφέρει......Νομαριακή Αυτοδιοίκηση Σάμου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9-11-2010

ΘΕΜΑ: «Αποκατάσταση Θεοποίητου στους Μυτιληνιούς»

Με πρωτοβουλία του Νομάρχη Σάμου κ. Κάρλα, κλιμάκιο Τεχνικών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου από μηχανικούς και αρχιτέκτονες σε συνεργασία με το Δήμο Πυθαγορείου, επισκέφτηκε το «Θεοποίητο γεφύρι» στην περιοχή των Μυτιληνιών προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τη διάσωση του ιδιαίτερου αυτού μνημείου της φύσης.
Το κλιμάκιο κατέγραψε, λεπτομερώς , τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς και τα προβλήματα της γέφυρας και η σχετική έκθεση για αποκατάσταση του Θεοποίητου θα κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στόχος είναι η ένταξη του έργου της αποκατάστασης, ανάδειξης και αξιοποίησης του Θεοποίητου Μυτιληνιών σε χρηματοδοτικό Εθνικό ή Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Οι τεχνικοί συνέστησαν την απομάκρυνση των φερτών υλικών ένθεν και ένθεν της κοίτης του ρέματος, για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

μεταξύ των δυο γεφυριών στο θεοποίητο ,κορμοί πεσμένοι

παλιοί απ΄το 2001 και φέτος ,δημιουργούν ενα φράγμα

που ισως γίνει αφορμή να καταστραφεί ενα μνημείο της φύσης

η μπουλτόζα την πρώτη μέρα στην περιοχή του ριζόβραχου

Αντιπλημμυρικά έργα

Το ρέμα των Μυτιληνιών ,ο αρχαίος Υβεττος δέχτηκε τις τελευταίες μέρες την φροντίδα της Νομαρχίας. Έτσι από την εκβολή του ριζόβραχου μέχρι το σιδερένιο γεφύρι , η μπουλντόζα διαμόρφωσε την κοίτη, αποκαθιστώντας σε κάποιο βαθμό, ζημιές που είχαν υποστεί τα παρακείμενα τμήματα ,κυρίως όμως απομακρύνει προσωρινά τον κίνδυνο να υποστούν μεγαλύτερη ζημιά σε μια ενδεχόμενη έντονη βροχόπτωση.

Βέβαια η περιοχή που καθαρίσθηκε βρίσκεται μακριά απ΄την περιοχή της φετινής πυρκαγιάς, που σε περίπτωση βροχής, είναι σίγουρο θα συσσωρεύσει κορμούς δένδρων σε σημεία που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε κτήματα.

Αλλά και απ΄την πλευρά του δήμου έγινε προσπάθεια να απομακρυνθούν καμένοι κορμοί δένδρων στο γεφύρι του Γιάννου. Ως ενέργεια θεωρείτε σωστή και καλά που γίνεται τώρα πριν αρχίσουν οι βροχές ,όμως θα πρέπει να συνεχιστούν και στα αλλά σημεία κυρίως στο ρεμα Γιάννου που υπάρχουν η ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα.

Ένα απ άυτά τα σημεία είναι και το τμήμα του ρέματος στο θεοποίητο που ήδη οι κορμοί έχουν συσσωρευτεί απ΄το 2001 και φέτος τις βροχές του Ιανουαρίου συμπληρώθηκε και τους κορμούς κυπαρισσιών ,όποτε είναι σίγουρο φράγμα που θα δεχτεί την σαβούρα της καμένης κοίτης κατά μήκος του ρέματος.

Και στο παρελθόν αναφερθήκαμε στα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στο θεοποίητο γεφύρι λογω διάβρωσης και στον κίνδυνο να καταρρεύσει από την ορμή του ρέματος

Αν και έχουν περάσει εννέα χρόνια απ΄την νεροποντή του 2001 και εννέα μήνες απ΄την φετινή νεροποντή ,κανένας αρμόδιος ή ευαίσθητος [!] δεν έχει κάνει κάτι για να προστατευτεί αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης…Έπρεπε ήδη η κοινότητα Μυτιληνιών να έχει ενεργήσει μέσω του Δήμου για να προστατεύσει και αναδείξει όχι μόνο αυτό το γεφύρι αλλά και τα υπόλοιπα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού που έχουν αφεθεί στην μοίρα τους και καταρρεουν, Γεφύρια ,νερόμυλοι ,ανεμόμυλοι ,μονοπάτια ,σπηλαία κλπ.

Φαίνεται οι δημοτικοί και τοπικοί άρχοντες ή δεν τα γνωρίζουν , ή είναι πολυάσχολοι και δεν προκάνουν όπως θα λέγε ,ένας μακαρίτης πολιτικός..

SOS λοιπόν εκπέμπει το θεοποίητο , το λέμε για μια φορά ακόμα ελπίζοντας να σωθεί το γεφύρι και να μη επανέλθουμε, όταν θα είναι πολύ αργά, «θρηνώντας» με υποκρισία και αποδίδοντας την ζημιά στον καιρό και στην κακή την ώρα…