Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010





Πανηγύρια του Αιγαίου

Τα πανηγύρια είναι μια καθημερινότητα για μας που κατοικούμε στο νησί μας ,όμως για πολλούς είναι κάτι ξεχωριστό και πρωτόγνωρο .οι τουρίστες είναι σχεδόν στο σύνολο τους εκείνοι που μας περιεργάζονται και προσπαθούν να μας ψυχολογήσουν για τις συνήθειες και τα έθιμα μας. Είναι και κάποιοι όλοι που προσπαθούν μέσα από καταγραφές να μελετήσουν και να εξάγουν συμπεράσματα για τον σκοπό και την προέλευση αυτών των πανηγυριών που είναι ένα συνονθύλευμα θρησκευτικής λατρείας προς τον θεό και ανάγκη ανθρώπινης επικοινωνίας που διαφέρει από τόπο σε τόπο.

Αυτή την διαφορετικότητα ήρθε να καταγράψει το τριήμερο 25με 27 Σεπτέμβρη στο πανηγύρι του Αγιου Ιωάννη του Θεολόγου ,ο συγγραφέας Γιώργος Πιττας ,ο όποιος ερευνά τα λαογραφικά στοιχεία των νησιών του αιγαίου και ήδη έχει εκδώσει ένα βιβλίο με τα σημάδια του Αιγαίου και ένα ακόμα αφιερωμένο στην παλιά αθηναϊκή ταβέρνα όπως την θυμάται εκείνος στις γειτονιές του ψυρή κι όπως μας την έχουν μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη αξέχαστοι ηθοποιοί .

Ο Γιώργος πίττας [σύζυγος τηελοπτικής παραγωγού και παρουσιάστριας,της Μπίλλιως Τσουκαλά] έχει συλλέξει σημαντικό υλικό στο οποίο προσθέτει νέες πληροφορίες που ανακαλύπτει με τις προσωπικές του εμπειρίες περιφερόμενος στα νησιά του Αιγαίου.

Στους Μυτιληνιούς είχε την ευκαιρία να φιλοξενηθεί και ξεναγηθεί επί τριήμερο απ΄τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο ζώντας από κοντά ένα τέτοιο πανηγύρι ,το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του θεολόγου στην ομώνυμη περιοχή του χωριού, το περασμένο Σάββατο 25.

Την διαδικασία της γιορτής ,που είναι ίδιο φαγητό με της Λέσβου που εκεί την ονομάζουν «κισκεκι» μαζί με τις πληροφορίες που αναζήτησε και σε σχετικά βιβλία συμπλήρωσε με πλήθος φωτογραφιών. Χορηγός της γιορτής και διοργανωτής του πανηγυριού ήταν ο Πολυκράτης και Δήμητρα Αληγεωργίου που συνεργάστηκαν με τον σύλλογο και φιλοξένησαν τον κόσμο που συμμετείχε στο πανηγύρι.

Φέτος στο πανηγύρι συμμετείχαν και οι ερασιτέχνες μουσικοί που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς για να διασκεδάσουν τους συμπολίτες τους. Ο Ανδρεας Μαρινόπουλος, Μανώλης και Φάνης Φλώρος, Γιώργος Δαλδαμπάνης , Νίκος Καρλοβασιτης και στην τσαμπούνα ο Μανώλης Λεβισιανος και στο τουμπελέκι ο Νικήτας.

Το υπό έκδοση βιβλίο του κου Πίττα θα έχει τίτλο όπως μας είπε «Πανηγύρια του Αιγαίου»