Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010

"συντροφοι της πέτρας"
απ΄την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Καραμηνά

Ο Δημήτρης Καραμηνάς η Νεανική Χορωδία του Συλλόγου

Η πρόεδρος του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Πυθαγορείου
επιδίδει αναμνηστική πλακέτα στον κ. Καραμηνά

ο κος Γιώργος Βοικλής κατά την παρουσίαση του βιβλίου

αναμνηστικές φωτογραφίες της οικογένειας και τον κο Νίκο Νόου.

Δευτέρα 31 Μαίου 2010 στο πνευματικό κέντρο Μυτιληνιών
έγινε η εκδήλωση του
Εκπολιτιστικού Συλλόγου
σε συνεργασία με τον
Ομιλο Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρεμβασης Σαμου.
Στον χαιρετισμό και στην παρουσίαση της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου
κος Αμουργιανός ανέφερε τα εξής.


ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ

Είναι κοινή εκτίμηση ότι ενώ γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα πέραν του οπτικού μας ορίζοντα και των εθνικών συνόρων, πολλές φορές αγνοούμε γεγονότα και πρόσωπα που είναι δίπλα μας .

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους ανθρώπους με τις διαστάσεις της καθημερινότητας , δεν μας πάει ο νους ότι ένας γείτονας μας ,ένας κοινός άνθρωπος σαν και μας μπορεί να γνωρίζει πράγματα που οι περισσότεροι από μας, δεν γνώρισαν και ίσως δεν γνωρίσουν .

Φυσικό είναι όταν ο κύκλος της ζωής μας μεγαλώνει ,μέσα του κλείνει εικόνες γεγονότα σημαντικά και ασήμαντα, που οι περισσότεροι δεν τα αξιολογούμε , θεωρούμε ότι αυτά που ζήσαμε εμείς είναι δικά μας ,και δεν ενδιαφέρουν ίσως τους άλλους.

Είναι μια συνηθισμένη κοινή αντίληψη ,όμως θα ήταν πολύ διαφορετικά ,αν περισσότεροι είχαμε το θάρρος , να καταγράψουμε κάποτε αυτες τις εικόνες έστω και περιληπτικά , αποσπασματικά ,ξεκομμένα . Να ΄χαμε την δύναμη ,το κουράγιο να βάλουμε στοίχημα με την ζωή μας ότι αυτά τα δικά μας ασήμαντα ίσως να ενδιαφέρουν την ιστορία.

Είναι γνωστό πως η γραπτή μας ιστορία, στηρίχθηκε σε προσωπικές μαρτυρίες ,ανθρώπων που ζήσανε από κοντά κάποια γεγονότα Κι όχι μόνο η ιστορία ,γενικά η παράδοση προφορική και γραπτή ο πολιτισμός μας έχει ως βάση τις προσωπικές μαρτυρίες. .

Μ΄αυτη την έννοια σήμερα παρουσιάζουμε τις μαρτυρίες ενός δικού μας ανθρώπου ,γνωστού μας συγχωριανού μας, που είχε την υπομονή ,την επιμονή και το θάρρος να μας κάνει κοινωνούς της δικής του ζωής έτσι όπως εκείνος την είδε και την διάβηκε ,με την δική του οπτική γωνία στη διάρκεια ενός αιώνα .

Ότι αναφέρεται μέσα σάυτο το βιβλίο είναι μια πραγματικότητα που την έζησε, είναι σαν ένα παράθυρο που για πολλά χρόνια αγναντεύει τον κόσμο και ίσως να είχαμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα αν υπήρχαν κι άλλα τέτοια παράθυρα ανοιχτά και στα δικά μας μάτια..

Ο δικός μας άνθρωπος ,ο συγχωριανός μας , ο Δημήτρης Καραμηνας ,αθόρυβα, μεθοδικά ,κατέγραψε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, που μοιάζει σαν μωσαϊκό όπου οι παλιότεροι μπορούν να βρουν ψηφίδες παρόμοιες με τα δικά τους βιώματα ,παιδικές αναμνήσεις μιας σκληρής εποχής ,εφηβικές ανησυχίες στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, στα μονοπάτια της πρόκλησης και της κρίσιμης επιλογής για την επιβίωση,..

Στα διλλήματα της κοινωνικής ένταξης ,στους προβληματισμούς για τους γραπτούς και άγραφους νόμους των δυνατών και τον συμβιβασμό των αδυνάτων στις κοινωνικές ρήξεις και το τίμημα της ελεύθερης γνώμης..

Ο Δημήτρης Καραμηνας καταθέτει τις δικές του μαρτυρίες και με τον τρόπο του βάζει κάποια πετραδάκια και στην τοπική ιστορία του χωριού μας ,.που δυστυχώς στερείται σε μεγάλο βαθμό ,γραπτών μαρτυριών και στοιχείων .

Προσωπικά τον Δημήτρη Καραμηνα τον γνώρισα το 1986 στην προεκλογική περίοδο των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών .ήταν υπέρμαχος της ενότητας και του δημιουργικού έργου της αυτοδιοίκησης .

Με την καθημερινή συνεχή παρουσία του επί τέσσερα χρόνια τίμησε την θέση του αντιπροέδρου του κοινοτικού συμβουλίου .

Η συμβολή του ήταν καθοριστική σε όλες τις αποφάσεις του κοινοτικού συμβουλίου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλο το καταστάλαγμα της ζωης που περιγράφει στο βιβλίο του ,εκείνη την εποχή εκφράστηκε με την βαρύνουσα γνώμη και την προσπάθεια του.

Κλείνοντας αυτό τον πρόλογο θέλω να τον ευχαριστήσω για την συνεργασία και να του πω πως είμαι ευτυχής και περήφανος για το έργο που επιτελέσαμε εκείνα τα τέσσερα χρόνια. Σήμερα τον συγχαίρω για το πνευματικό του έργο .Το έργο μιας ζωης που μας καταθέτει μέσα σ΄΄αυτό το βιβλίο.