Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Έθιμα των Μυτιληνιών για τον προστάτη των "χοντρών"



Σήμερα Τρίτη του Αγίου Χαραλάμπους, προστάτη των ζώων και ειδικά των "χοντρών" όπως λέγανε οι παππούδες μας, γιορτάζουν εκτός των ανθρώπων και τα ζωντανά (άλογα, μουλάρια, γαϊδουράκια, βόδια κλπ). Παλαιότερα και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του εξήντα, στο χωριό μας , στους Μυτιληνιούς, οι κάτοικοι έδιναν ιδιαίτερη σημασία στη γιορτή αυτή. Εκτός της θείας Λειτουργίας, υπήρχε ένα τελετουργικό δρώμενο για τα ζώα της οικογένειας. Εκείνη την ημέρα, δεν τα "έστρωναν", δηλαδή δεν τους φορούσαν σαμάρι και γενικα΄δεν τα πήγαιναν στη δουλειά. Τα άφηναν στο κατώϊ να κάνουνε τη σχόλη τους, να γιορτάσουνε. Μετά τον εκκλησιασμό, έπαιρναν ένα φρεσκοζυμωμένο ψωμί και το ακουμπούσαν στο κεφάλι του ζώου. Πρόσεχαν κατά πού θα πέσει κι ανάλογα εκτιμούσαν τί είδους χρονιά θα είναι (π.χ σιταροχρονιά). Τάϊζαν τα ζώα απο το φρέσκο ψωμί και τους έλεγαν λόγια επαινετικά.
Εικόνες του Αγίου υπήρχαν βέβαια σε όλες τις ενορίες, αλλά για την ενορία της Παναγίας, έλεγαν οι ηλικιωμένες, ότι υπάρχει το "παρεκλήσι" του, αριστερά του Ιερού.
Να ευχηθούμε χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν και ιδιαίτερα σε ένα ξεχωριστό δάσκαλο, το μαέστρο της Φιλαρμονικής Καρλοβάσου Μπάμπη Κοτζαμάνη, που συνέβαλε τα μέγιστα τότε,-δεκαετία του ογδόντα- στην επιτυχία και αναγνώριση κι εκτός Σάμου της Φιλαρμονικής του Εκπολιτιστικού κι Επιμορφωτικού Συλλόγου Μυτιληνιών.