Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009

Παλαιοντολογικό Μουσείο


Μαχη των Αμαζoνων με τον Διονυσο... " ΠΑΝΑΙΜΑ"

Κοινή σύσκεψη του Νομικού προσώπου του Παλαιοντολογικού Μουσείου Μυτιληνιών υπό την προεδρία του αντιδημάρχου κου Κούμα με το τοπικό συμβούλιο , παρουσία του Δημάρχου Πυθαγορείου, αντινομάρχη Ν. Ζάχαρη και δημοτικών συμβούλων πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9 Φεβρουάριου στο πνευματικό κέντρο Μυτιληνιών ,με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την πορεία και τις προοπτικές του Μουσείου και την δυνατότητα χρηματοδότησης εργασιών ανασκαφής το προσεχές καλοκαίρι απ΄το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Παρών στην συζήτηση ήταν και ο καθηγητής παλαιοντολογίας του πανεπιστήμιου κ. Γεώργιος Κουφός που ήρθε αποκλειστικά για να συμμετάσχει και να ενημερώσει για τις προγραμματισμένες εργασίες που θα γίνουν . Την συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος κ Γεωργιάδης και στην συνέχεια ο κος Κουφός έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας των απολιθωμάτων ,των τελευταίων 200 χρόνων ,για τις ανασκαφές που γίνανε από ξένους που κυριολεκτικά καταλήστευσαν τα πιο αντιπροσωπευτικά κομμάτια των απολιθωμάτων , «ως άλλα Ελγίνεια» και διοχετεύτηκαν κατά χιλιάδες σε ιδιωτικές συλλογές και σε παρά πολλά Μουσεία όλου του κόσμου . Ως γνωστόν τα απολιθώματα που βρίσκονται στο μουσείο Μυτιληνιών είναι ευρήματα των τελευταίων πενήντα χρόνων το δε μουσείο συστάθηκε το 1967 ως συλλογή της κοινότητας και το 1985 έγινε Νομικό πρόσωπο .
Ανασκαφές έχουν γίνει κατά καιρούς απ΄το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τους αείμνηστους καθηγητές Ιωάννη Μελέντη και Αντώνη Ψιλοβίκο και τις συνεχίζει ο κος Κουφός.
Πολλές ερωτήσεις και προτάσεις τέθηκαν στην συζήτηση και ο προβληματισμός αυτός ίσως οδηγήσει σε ένα νέο ξεκίνημα αν το ενδιαφέρον του δήμου παραμείνει δυνατό και αν υπάρξει αγαστή συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων , και των κατοίκων .
Το μουσείο Μυτιληνιών ,τα απολιθώματα ,το φυσικό περιβάλλον ,τα λαογραφικά στοιχεία και μνημεία της περιοχής αλλά και τα σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα είναι τα στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στην κοινωνική ,οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής .
Το Μουσείο έχει μοναδικά ευρήματα , λίγα μεν ,μα παγκοσμίως γνωστά ,έχει δυνατότητες τεράστιες και χρειάζεται το ενδιαφέρον και τον συντονισμό του Δήμου γιατί η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνη της .Είναι υπόθεση συλλογική και άρα πολιτική .Πρέπει να τεθούν στόχοι ,όροι και όρια συνεργασίας .Δεν υπάρχει χρόνος ,δεν υπάρχει τόπος για καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα…..
Για την χρηματοδότηση εκ μέρους του δήμου θα συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για να αποφασισθεί το ποσόν και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου.