Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011

Τα αρχαία τείχη

Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Μυτιληνιών έγινε η παρουσίαση της πρότασης για την αξιοποίηση των αρχαίων τειχών του Πυθαγορείου, την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011, εκ μέρους μελών και φίλων της Υποτείνουσας।

Τα τείχη της Σάμου , τα γνωστά κάστρα για τους περισσοτέρους .είναι ένα ακόμα κομμάτι της πλούσιας ιστορίας της Σάμου και δυστυχώς όπως έχουμε συνηθίσει στην Ελληνική επικράτεια , η ανάδειξη των σπουδαίων αρχαίων μνημείων με τον ρυθμό που εξελίσσεται ίσως χρειαστεί να περάσουν αλλά τόσα χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελλάδα!……

Τα κάστρα πολύ γνωστά, σαν την αυλή των λίγων που είχαν την τύχη να μεγαλώσουν σ άυτη την περιοχή ,αλλά ταυτόχρονα τόσο άγνωστα για τους πολλούς ...Ίσως η θέση και η δυσκολία πρόσβασης αλλά και η βλάστηση που τα περιβάλλει έχουν καλύψει εντυπωσιακά τμήματα ,αφήνοντας κάποια λίγα κομμάτια ,που από μακριά φαίνεται πως δεν έχουν και τόση σημασία।

Αν είχαμε το όραμα της προβολής και της ανάδειξης των μνημείων μαζί με την Ιστορία που μας κληρονόμησαν οι προγονοί μας η θέση μας στον πολιτιστικό χάρτη θα ήταν πολύ διαφορετική.

Η Σάμος για πολλά χρόνια είχε μια κολώνα ως το κατεξοχήν γνωστό μνημείο που σιγά σιγά συμπληρώνεται με την ανάδειξη των υπολοίπων .

Στην ανάδειξη αυτή σημαντική είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία προσώπων , συλλόγων Ιδρυμάτων και κινήσεων όπως και αυτή της υποτείνουσας.

Το Ευπαλίνειο ,το λιμάνι και τα αλλά μνημεία που αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη ,συμπληρώνονται με τα αρχαία λατομεία που αναδεικνύει ο σπηλαιολογικός σύλλογος και αν όλα εξελιχθούν ομαλά μπορεί σε λίγα χρόνια οι προτάσεις που ειπώθηκαν να υλοποιηθούν και ίσως γνωρίσουμε και κάποια αλλά πράγματα που σήμερα αγνοούμε…


Μετά την παρουσίαση, οι περισσότεροι των παρευρισκομένων αναζήτησαν την δροσιά στην γραφική πλατεία Μυτιληνιών και κάτω απ΄τα πλατάνια γεύτηκαν το κρασί και τους μεζέδες των γνωστών κέντρων ψυχαγωγίας.