ΑΙΓΙΔΑ - ΝΙΓΙΔΑ - ηνγίδα
Βρίσα Λέσβου - Μυτιληνιοί Σάμου
Οδοιπορικό στις ρίζες και στην παράδοση πραγματοποίησε ο Εκπολιτιστικός σύλλογος Μυτιληνιών το τριήμερο 23 έως 25 Αυγούστου στην Λέσβο. Προσκύνημα στον τόπο που ιστορικά αναφέρεται ως η περιοχή απ΄οπου προήλθαν οι έποικοι στην Σάμο και ίδρυσαν την Κωμόπολη στην οποία δώσανε και το όνομα του νησιού της καταγωγής τους .
ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΙ, ένα όνομα που ίσως περνούσε απαρατήρητο όπως τόσα και τόσα άλλα χωριά της Σάμου που ίδρυσαν νέοι έποικοι μετά το 1560 ,με τα προνόμια που είχε εξασφαλίσει ο Κιλιτζ Πασσάς, απ΄τον Σουλτάνο ,όμως η κωμόπολη των Μυτιληνιών ήταν και εξακολουθεί να είναι μια πολυπληθής κοινότητα που συνέβαλλε αναμφίβολα στην διαμόρφωση της κοινωνικής και πολιτιστικής παράδοσης της νεότερης Σάμου.
Έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε που η κοινότητα Μυτιληνιών το 1996 ηλθε σε επαφή με την κοινότητα βρίσας της Λέσβου ανταλλάσσοντας τις πληροφορίες τους για να διαπιστώσουν ότι έχουν κοινό τόπο καταγωγής την Αιγίδα [Νιγιδα ,ή νγιδα κατά την τοπική διάλεκτο] .Είναι η περιοχή που ερημώθηκε μετά από επιδρομή των κουρσάρων γύρω στα 1550 και όσοι γλύτωσαν το μαχαίρι και την αιχμαλωσία ,κτίσανε την σημερινή Βρίσα στην περιοχή Πολιχνίτου και οι υπόλοιποι φθάσανε στην Σάμο …
Οι πρώτες επαφές έμελλε να παγώσουν μετά την συνένωση των κοινοτήτων σε δήμους ,τα νέα διοικητικά όργανα αποδείχθηκαν πιο ψυχρά σε τέτοιου είδους επαφές και αναζητήσεις… Την αναθέρμανση των σχέσεων επεδίωξε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληνιών ,απ΄την άνοιξη του 2007 με προσωπική τηλεφωνική επαφή του προέδρου με τις τοπικές και δημοτικές αρχές αλλά και τον πολιτιστικό σύλλογο της βρίσας. Αυτή η επαφή έμελλε να εξελιχθεί τον περασμένο Ιούνιο με την παρουσία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου της βρισας κου Γιώργου Μαργαρίτη στην γιορτή του Κλήδονα στους Μυτιληνιούς.
Όλα τα υπόλοιπα γίνανε ταχύτατα «σπάσανε οι πάγοι» και μέσα σε δυο μήνες έγινε πράξη η πρόταση του κου Μαργαρίτη για μια κοινή εκδήλωση στην βρίσα .
Στο χαρτί δεν είναι εύκολο να περιγραφούν όλα εκείνα που συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση αυτής της ιδέας ,μπορούμε να πούμε όμως ότι, ιθύνων νους ήταν ο Γιώργος Μαργαρίτης ο νέος αυτός άνθρωπος της αυτοδιοίκησης ,ο δάσκαλος που έχει όλα τα στοιχεία του οραματιστή ,της πολιτικής βούλησης , της ευθύνης της επιμονής και της εργατικότητας αλλά και της διείσδυσης μέσα στην τοπική κοινωνία για να φέρει σε πέρας με επιτυχία τους στόχους ενός τέτοιου προγράμματος.
Η εκδήλωση είχε τα στοιχεία ενός οργανωμένου φεστιβάλ πολιτιστικής παράδοσης με έκφραση όλων των μορφών της τέχνης και της λαϊκής παράδοσης με πρωτογενείς αυθεντικές μορφές και υλικά . ήταν μια αναβάπτιση των παλαιοτέρων σ΄αυτό που γνώρισαν στην παιδική τους ηλικία και μια μοναδική εμπειρία και γνωριμία για την νέα γενιά, συνδυάζοντας την πείρα της τρίτης ηλικίας με τα πολιτιστικά δρώμενα μιας εποχής που πέρασε ,αλλά αποτελεί το σημείο αναφοράς της κάθε σύγχρονης πολιτιστικής παρέμβασης.
Στην αναβίωση των πολιτιστικών δρώμενων και των παραδοσιακών ασχολιών της περιοχής συμμετείχαν όλες οι ηλικίες ,αλλά την παράσταση την έκλεψε η τρίτη και λίγο πιο πάνω ηλικία με την ζεστασιά και την ζωντάνια που παρουσίασαν τα δρώμενα αλλά και στον χορό που συνέχισαν μέχρι αργά την νύκτα .Αξιοσημείωτη η δουλειά της 88χρονης αυτοδίδακτης ζωγράφου κυρά Μυρσίνης βογιατζή,που χρόνια ζωγραφίζει και διακοσμεί όχι μόνο τα πήλινα αντικείμενα που κατασκευάζει ο σύζυγος της ,αλλά και σε ότι άλλο υλικό προσφέρεται στην δουλειά της .Τεχνοτροπία θεοφιλική όπως και η θεματολογία των έργων της..
Το άνοιγμα και το καλωσόρισμα έγινε άπτον πρόεδρο κο Μαργαρίτη για να τον διαδεχθεί ο δήμαρχος Πολιχνιτου κος Συκάς Γιάννης, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του Νομάρχη Λέσβου . Χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Πυθαγορείου κος Κούμας Κωνσταντίνος που συμμετείχε στην αποστολή ως εκπρόσωπος του Δήμου Πυθαγορείου και ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου κος Αμουργιανός Χρήστος .
Οι χαιρετισμοί δεν μείνανε μόνο στον τύπο προχώρησαν και σε προτάσεις και υποσχέσεις αμφοτέρων των πλευρών ,για συνέχιση των πολιτιστικών επαφών και δέσμευση για την αναστύλωση του ερειπωμένου εξωκλησιού της Νιγήδας εκ μέρους του Δήμου αλλά και της εκκλησίας Ο Εκπολιτιστικός σύλλογος υποσχέθηκε να συμβάλλει σε μια τέτοια προσπάθεια με ότι μέσο μπορεί να διαθέσει τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο ένα τέτοιο έργο ,ένα κοινό μνημείο και σημείο αναφοράς των Βρισαγωτών και των Μυτιληνιών της Σάμου.
Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Μπάλος του πολιχνίτου διαδέχθηκε ο τρίτος και τέταρτος κύκλος του χορευτικού τμήματος του Εκπολιτιστικού συλλόγου με τριάντα εφήβους χορευτές που ενθουσίασαν και συγκίνησαν το πολυπληθές κοινό.
Την παρουσίαση των χορών έγινε απ΄την γραμματέα του Εκπολιτιστικού κα Καραμηνά Κούλα . Το πανηγύρι συνεχίσθηκε μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα. Αξίζει να αναφερθεί αν και καθημένη μέρα Δευτέρα, ο κόσμος είχε κατακλύσει ασφυχτικά τους χώρους των εκδηλώσεων και παρέμεινε σάυτους μέχρι αργά τα ξημερώματα .
Χορηγός των εκδηλώσεων ο Δήμος Πολιχνιτου ,η Δημοτική Επιχείρηση και η Νομαρχία Λέσβου
πανηγύρι στην Νυφίδα.. . προς Μυτιλήνη με το"Θεοφιλος"